Peljesak-Trstenik

turen går videre og målet er øya Peljesak,det er noen timers seilas og hva annet kan en finne på da enn å ligge i le for en kjølig vind og sole seg )

no hadde fruen smurt seg godt i ansiktet ) for som dere ser så henger her noen jakker,det er fordi att trekken var så kald att stod en oppreist var dunjakke en nødvendighet,så selve kroppen ble ikke smurt.Men så låg fruen rett ut og det ble varmt etterhvert så plagga datt litt etter litt,ja det gikk som det måtte gå,jeg ble solbrent på bringa 3 dag på tur ( men det gjorde ikke vondt så jeg gikk på med frisk mot og ble riktig så flink til å smøre meg flere ganger for dag ))

for et år siden var denne halvøya utsatt for en stor skogbrann og mye av skogen stod der med avsvidde trær

heldigvis klarte dei å berge det meste av selve bebyggelsen og nature var i ferd med å bli grønn og fin igjen

vi hadde litt fritid til å se oss litt rundt før vi ble hentet med buss til Trstenik

dette var et bittelite sted og ikke stort mer en det dere ser på det andre bilde,men veldig sjarmerande og koselig

denne kanalen kunne se ut for att var bygget for å lede vannet ut av bygda nåår vannføringen var stor

dette treet struttet av livskraft selv om innmaten i stammen var borte vekk )

det var på tide å samle troppen for bussen hadde ankommet,ferden gikk oppover fjellsiden og jo lenger opp vi kom jo grønnere ble det,skulle tatt bilder underveis men det ville ikke blitt noe til bilder så jeg droppet det

her oppe hvor stedet het Trstenik var det en gammel bebyggelse,vi skulle på vinsmaking og Kroatisk festaften

vel framme hos familien vi skulle besøke ble vi møtt med sang og musikk og denne trivlige sangeren fulgte oss resten av kvelden og sang og spilte for oss med jamne mellomrom )

her får vi historien om familiebedriften som er økologisk og i et mindre skala,det dyrkes vindruer som blir til vin og oliven så dei er selvforsynte med egen olivenolje hele året,no minnast ikke eg hvor mange liter vin dei selger i året men det var ikke store tall,men nok til att hele familien kan jobbe med og av det.Dei bruker egen olivenolje til all matlaging,endten det er varm mat eller som fett på brødskiva ) ja jeg lærte kor godt det var med skikkelig god olivenolje på brødet med et dryss salt over )

så var det tid for litt forfriskninger av lokal mat,vin fra gården,lokal skinke,oster,ferske sardiner og oliven med godt brød til og det skal sies att det var serdeles smaksrikt og nydelig ) men vinen sendte jeg videre til min bedre halvdel for den likte jeg bare ikke .

Det vart mer historie rundt gården og familiebedriften,masse sang og musikk og så kom hovedretten,lokale grønnsaker,og div sorter kjøtt stekt på en helt spesiell måte

vi fikk se inn på kjøkkenet ) og maten var stekt i denne grua.Alt ble lagt på det svarte fatet dere ser

og så ble dette lokket lagt på før det hele ble lagt under brennande aske,ja det skal sies att først ble vin hellet over maten )

slik skulle det stå inni grua i flere timer før det ble tatt frem maten ble vendt for så å bli pakket inn i aske igjen for videre steking,tror det hele tok rundt 6 timer,men du verden så godt det var )desverre ble det ikke bilde av den retten,en i gruppa hadde bursdag så bursdags sang ble sunget og vi avsluttet kvelden med en deilig kake  før vi ruslet tilbake til bussen som skulle frakte oss trygt ned fjellsida til båten.

En utrolig fin dag og en veldig kjekke kveld .

 

20 kommentarer

Siste innlegg