hjemmelagde svinepølser

Da var dagen kommet for å prøve seg som pølsemaker )) jeg fikk en håndsveivd pølsestapper i julegave med elste sønn og familie og da må det prøves ) .

Jeg fant en bok på bokhandelen med oppskrift på svinepølser da jeg var bortafor,en spennende bok som jeg kommer til å bruke mye )

ja ikke såg jeg på bokens tittel da jeg kjøpte den,men det var en innteresang bok å lese )

Så siden det var oppskrift på svinepølser i denne boken,så ble det første valg på mine aller første pølser ))

jeg kjøpte nakkekoteletter på salg + en pakke svinestrimler,nakkekotelettane hadde rikelig med fett så jeg trengte ikke tilsette mere,ja for skal en lage saftige pølser og ikke tørre så må det være 20-30 % med fett i farsen,sånn er det )) vel jeg kuttet opp kjøttet i biter,så skulle det gjennom kvernen 3 ganger

nå har jeg tre forskjellige grovhetsskiver for kverning av kjøtt så jeg valgte å bruke alle 3 ,først den med størst hull for så å avslutte med dei minste hullene

nå er det klart for å tilsette smak på farsen,her kan en bruke dei smakene en selv liker og en kan velge å bruke vann,kraft eller vin som veske.

Jeg valgte å prøve kryddene som var i oppskriften og jeg gikk for vann ))

Da ble det på 1 kg kjøtt

2 ss salt

1 ss hele fenikkelfrø

1 ss karve

pepper etter smak

2 dl veske

alt blandes til en klissen farse

nå lar jeg farsen kjøle seg ned igjen i kjøleskapet medan tarmane får ligge i vann en kvarterstid,det er fordi dei ligger i saltlake når en kjøper dem .

Etter att tarmane har fått ligge litt i kalt vann skal dei skylles

jeg tredde på en trakt og lot vann renne gjennom ,men bruk skål så tarmane ikke forsvinner ned i sluken ))

så er det på tide å montere opp vidundermaskina

det er typen som skrues fast i bordplaten,og den rommer ca 3 kg farse

jeg må ærlig innrømme att jeg ikke eiger krefter i armane,så det ble ikke lett å sveive samtidig som jeg skulle passe tarmen og farsen som kom ut,jeg fikk en ring da jeg nok holdt litt for hardt igjen ,for der sprakk skinnet ,vel da skal jeg av der da og knytte igjen enden,det ble en fin ring det )

jeg tok farsen som hadde tatt sin egen vei ut av tarmen opp i stappa igjen knytte ny knute i tuppen av tarmen og fortsatte svivinga ,noe lettere på hånd denne gangen )) det var bedre og nå kunne jeg tvinne pølser i passe str )

så av en kilo farse fikk jeg en stor ring og 3 tykke middagspølser ) no fikk jeg ikke all farsen ut av denne pølsestapperen,men det var ingen sak å fiske det opp og lage noen kjøttboller av resten

jammi ,dette var utrolig smaksrikt og godt,noe jeg virkelig kan anbefale alle )) Ps det kan være fare for att en spiser litt for mye hi hi

Med trening så blir jeg vel flinkere,men jeg er godt fornøgde med mitt første forsøk,og det beste med dette er jo att vi får gode pølser helt fri for allslags tilsettningstoffer som vi ikke behøver ))

 

24 kommentarer

Siste innlegg