Da var dagen kommet for å prøve seg som pølsemaker )) jeg fikk en håndsveivd pølsestapper i julegave med elste sønn og familie og da må det prøves ) .
Jeg fant en bok på bokhandelen med oppskrift på svinepølser da jeg var bortafor,en spennende bok som jeg kommer til å bruke mye )
ja ikke såg jeg på bokens tittel da jeg kjøpte den,men det var en innteresang bok å lese )
Så siden det var oppskrift på svinepølser i denne boken,så ble det første valg på mine aller første pølser ))
jeg kjøpte nakkekoteletter på salg + en pakke svinestrimler,nakkekotelettane hadde rikelig med fett så jeg trengte ikke tilsette mere,ja for skal en lage saftige pølser og ikke tørre så må det være 20-30 % med fett i farsen,sånn er det )) vel jeg kuttet opp kjøttet i biter,så skulle det gjennom kvernen 3 ganger
nå har jeg tre forskjellige grovhetsskiver for kverning av kjøtt så jeg valgte å bruke alle 3 ,først den med størst hull for så å avslutte med dei minste hullene
nå er det klart for å tilsette smak på farsen,her kan en bruke dei smakene en selv liker og en kan velge å bruke vann,kraft eller vin som veske.
Jeg valgte å prøve kryddene som var i oppskriften og jeg gikk for vann ))
Da ble det på 1 kg kjøtt
2 ss salt
1 ss hele fenikkelfrø
1 ss karve
pepper etter smak
2 dl veske
alt blandes til en klissen farse
nå lar jeg farsen kjøle seg ned igjen i kjøleskapet medan tarmane får ligge i vann en kvarterstid,det er fordi dei ligger i saltlake når en kjøper dem .
Etter att tarmane har fått ligge litt i kalt vann skal dei skylles
jeg tredde på en trakt og lot vann renne gjennom ,men bruk skål så tarmane ikke forsvinner ned i sluken ))
så er det på tide å montere opp vidundermaskina
det er typen som skrues fast i bordplaten,og den rommer ca 3 kg farse
jeg må ærlig innrømme att jeg ikke eiger krefter i armane,så det ble ikke lett å sveive samtidig som jeg skulle passe tarmen og farsen som kom ut,jeg fikk en ring da jeg nok holdt litt for hardt igjen ,for der sprakk skinnet ,vel da skal jeg av der da og knytte igjen enden,det ble en fin ring det )
jeg tok farsen som hadde tatt sin egen vei ut av tarmen opp i stappa igjen knytte ny knute i tuppen av tarmen og fortsatte svivinga ,noe lettere på hånd denne gangen )) det var bedre og nå kunne jeg tvinne pølser i passe str )
så av en kilo farse fikk jeg en stor ring og 3 tykke middagspølser ) no fikk jeg ikke all farsen ut av denne pølsestapperen,men det var ingen sak å fiske det opp og lage noen kjøttboller av resten
jammi ,dette var utrolig smaksrikt og godt,noe jeg virkelig kan anbefale alle )) Ps det kan være fare for att en spiser litt for mye hi hi
Med trening så blir jeg vel flinkere,men jeg er godt fornøgde med mitt første forsøk,og det beste med dette er jo att vi får gode pølser helt fri for allslags tilsettningstoffer som vi ikke behøver ))
Du gode min, nå er du utdannet pølsemaker. Dette ble jo vakkert! Jeg lagde pølser med mamma og mormor da jeg var liten og husker det som veldig morsomt, men tungt å “kjøre” det gjennom kverna og inn i det pølseskinnet. Jeg er heller ikke særlig sterk i armene, så her tror jeg mannen hadde fått stille opp for meg. Nå blir det vel litt av en middag. Jeg ser for meg kålrotstappe, hvit saus, poteter og broccoli!!!! Hjelp, nå ble jeg sulten. Her blir det medisterkaker i dag, og det er også godt. Lykke til med fortsettelsen!
Det så jo skikkelig proft ut..og hjemmelaget er jo noe helt spesielt :)) God helg <3
De så helt supre ut. Helt klart et sunnere alternativ enn de ferdigkjøpte 🙂
natheless: hi hi ,får iallefall lyst til å prøve flere smaker )) så det blir nok.
Akkurat i dag blir det ikke pølser til middag for den var klar før pølsene ble laget,men kjøttbollane følger med på dagens middag og dei smaker jo det samme som selve pølsa hi hi
annebe: tusen takk ))
GTduA: tusen takk )) ja det er ikke mye skummelt i mine pølser )
Så spennende. Dette har jeg aldri sett før, ei heller smakt hjemmelagde pølser. Er sikker på at de blei kjempegode. God helg.
Ingrid Tunheim: tusen takk )) skikkelig gode ja,fenikkelen har en smak som gir en hint av lakris synes eg ) det var veldig spennende og smaksrikt
Ja det der er jo midt i blinken for deg! Du som er så flink.. men er nok lettere å være to med pølser vil jeg tro..en som styrer pølsa og en som sveiver..men herremin..det der ble jo kjempe fint!! Så koker du de da? også steker etterpå`? Ser veldig gode ut! flink er du!!
dvergpinschere i mitt hjerte: åja,jeg er sikker på att det er noe lettere om en er to )) en kan steike pølsene ferske ,men skal dei i frysa skal dei trekke i 15 minutter og avkjøles først,så nå er mine ferdigtrekte ,det ble kjøttbollene til middag i dg
DU er flink altså 🙂 Jeg vet ikke om noen som er flinkere med mat faktisk enn deg. Du er ikke mesterbakeren eller The-Chef-vinneren, men du er likevel den mest flittige og flinke jeg vet med all type mat 🙂
Du er søren så imponerende! Vi er imponert. Søs
Anonym: hi hi takk søs ))
frodith: tusen takk,du er no snill da )
Så spennende da! De ser gode ut, og jeg må si du er flink! Klemmer <3
Så spennende da 😀 Morsomt å gjøre slikt selv 😀 De ble da ganske fine 😀
Så flink du er, og så fine pølsene dine ble… Man bør nok være to om denne jobben kan det se ut som, iallefall når farsen skal inn i skinnet 😊
Så jevne pølser trudde eg måtte være fabrikklaga. Eg er imponert! Må virkelig være god motivasjon til å fortsette når resultatet blir så profft.
Ha en flott lørdag.
Margrethe: tusen takk )) og gode var dei ja
Søtmonsen ): tusen takk )) joda dei ble fine,ser att massen ikke var helt jamn på den store pølsen,men det kommer seg vel med trening
Vera Lynn: tusen takk,ja det er nok enklest om vi er to,men det går med en også da )
Liv V.: tusen takk )) du er no snill da )
Wow,,skal si du er flink Connie for pølser er ikke bare og bare og lage og ikke aller minst få dem jevnt i pølseskinnet. Men ser ut som du tok dette på strak arm også som alt annet du lager:-) Ser riktig så godt ut dette:-)
Hobbystua: tusen takk snille deg ) dei var utrolig gode