en tur i skogen

på denne tiden av året blir det mange fine skogsturer,jeg nyter turen og skogen og om jeg i tillegg får litt sopp med hjem i kurven,ja da har dagen vært fin :=)

I førmiddag tok jeg med kurven og ruslet til skogen

roen en finner i skogen på høsten er god :=) vel det første jeg gikk meg på var et par røde fluesopper

en fargeklatt i skogen og fine på bilder,men ikke i gryta :=) for disse er jo ikke matsopper

hos oss har det vært bra med steinsopper og diverse rørsopper,mange blir gamle og er ikke for annet enn bilde,som disse to steinsoppane,litt morsome da

jeg kom over en liten klynge med noen veldig små sopper og disse var helt gule,er nok ikke matsopp men en fin fargeklatt i skogen da :=)

dagens fangst med matsopper var slettes ikke vært da :=) noen kremler,steinsopp,svartbrun rørsopp,fløyelsrørsopp og granmatriske.

Fløyelrørsoppane ble vraker for det bodde larver i dem som jeg ikke oppdaget i skogen :=)

granmatrisker,en far en kraftig orange farge på fingrane når en plukker disse,for dei har den fargen på saften som pipler frem ved overskjæring,og det finnes ingen farlige dobbeltgjengere av disse så dei er blandt dei sikre soppane

jeg kokte dem i en eddik lake ,lot dem tørke litt etterpå før jeg hadde dem på et sterilt glass og fylte på med rapsolje,nå skal denne holde seg i flere år :=)

kremlene krympet inn til nesten ingenting,lot dem surre litt i egen kraft som kommer når dei varmebehandles,en passe porsjon til en egg og sopp omelett :=)

så har vi traktkantareller og steinsopp,jeg tørker disse og som dere ser er ikke krukkene fulle ennå:=) så om en plukker masse sopp så forsvinner 90 % ved tilbreding da det meste i soppen er vann.

I morgen skal jeg hente en av soppene jeg mener er blodrørsopp og ta den med bortover :=) ja for i morgen er det soppkontroll og det koster ingenting ,en kan komme og plukke sopp ilag med en soppkjenner eller en kan gå for seg selv og en kan ta med sopp hjemmefra om en vil det.

Nå lever vi ikke bare på sopp altså ,da jeg var ferdige å stelle dagens fangst stekte jeg en liten haug med vafler

og på disse har vi sylte eller brunost :=) mmmmmm

så har jeg et spørsmål,for noen år siden kjøpte vi et helt spesielt plommetre og i år fikk vi en god håndfull plommer for første gang,men vi husker ikke hva plommene het,noen som hvet ?

søte og go ,men med en uvanlig fasong for som dere ser er dei spisse i tuppen,treet er heller ikke stort

24 kommentarer
  1. Ikke sett slike plommer..var “søte” å se på også.. :)) Og så mye deilig sopp..matauke er det ikke det det kalles når en lagrer opp for å ha utover høsten og vinteren.. Vafler er og blir en favoritt <3

  2. Så flink du er. Jeg ser vel kun forskjell på fluesopp og annen… der stopper kunnskapen min. Så jeg tør nok ikke røre noen. Sønnen min derimot, siden han har vært med bestemoren er ekspert. Men jeg tør jo ikke plukke noe, tross hva han sier… he,he. Flotte bilder:)

  3. annebe: plommene er gode ,men rart vi ikke finner noe som likner uansett hvordan vi googler :=)
   det fine med tørka sopp er att den holder seg i minst 10 år :=) så får vi en tørkesommer som dere fikk,ja da har jeg sikkert litt sopp igjen til slike tider :=)om jeg ikke gir bort litt da

  4. Vafler er godt det, pannekaker her idag…masse deilig sopp du finner. Elsker sopp, men kjøper..plommene der har jeg aldri sett før…sikkert gode.

  5. Virkelig matauke her i form av sopp. Fint og se hva du gjør med de. Vaffel er jo supergodt alltid, med brunost, nam! De plommene har jeg aldri sett før, og har null peiling på. Jeg har typen opal jeg, og i år ble det et vaskefat. Så det er mellomsesong. Neste år blir det nesten ingenting, tenker jeg. Før året etter det, hvor det kommer til å bugne og 4 1/2, 10-litersbøtter kan fylles. Ha en fin lørdagskveld!

  6. toveview: tørker det meste av soppen,men nå prøvde jeg å legge i olje også,blir spennende å smake på det da :=) vi har to opal,2 med blåplommer og så dette ene nye som vi ikke husker navnet på.Våre opaltrær bugner hver eneste år,dvs et av dem bugner det andre har kun bugnet et år :=) så vi får altfor masse plommer hver eneste år,så her gir vi bort masse så lager jeg sylte som mine foreldre får noen kilo av :=)

  7. solliv: ja vafler er godt :=) godt med sopp og når jeg først begynte å lære om dem ble det spennede å gå i skogen på let etter dei gode sortane .Plommene er veldig søte og go,synd vi ikke husker navnet på dem

  8. Så søte de plommene var! Så gøy med spesiell fasong….og masse fine soppbilder! Skjønner at ryggene er litt bedre da..siden du kom deg ut i skogen…Bra! Ha en god søndag!

  9. Så mye sopp – og anna mat :). Men ble imponert over de forskjellige måtene du tilberedte de på. Tydelig du vet hvordan de fleste soppsortene best konserveres.
   Aldri sett slike plommer, men de så skikkelig søte ut :))).

  10. Nå ble jeg faktisk sulten, når jeg så all den gode soppen du har funnet ;o)) Sopp er jo godt å spise, men også utsøkt å lage saus på. Skogen er flott på denne tiden, og jeg har tenkt meg noen turer ut i løpet av høsten jeg også ;o))

  11. Mange fine soppbilder! Og deilig med vafler da….fikk mye lyst på det…. og fra før av har jeg lyst på pannekaker au…… her må noe gjøres, hihi…. klem <3

  12. BforB: finner noe sopp ja og jeg har 4 soppbøker i tillegg til en soppkokebok,der er grunnen til att jeg kan litt,sopp i olje er første gang jeg prøver ,så gjennstår det å se om vi liker det

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg