God morgen.Er du en av dei heldige som har et svarthyllebær tre i hagen ? eller kanskje den vokser vilt i nærheten,da er du heldige for hylleblomstsaft er virkelig en forfriskende sommerdrikk,og vil du ha en luksusutgave så bruker du iskalde farris istedenfor vann når du blander deg et glass :=)
Jeg har 3 trær og i går oppdaget jeg et tre til,den må ha vært liten og først i år kommet med en blomst ,nå begynner dei å blomstre,fortsatt masse i knopp men alikavel nok av klaser som blomstrer til å kunne plukke inn for å lage saft,i går gjorde jeg det :=)
dette er svarthyll ,store fine flate skjermer med blomster,rødhyllen har gjerne tofargede blader og blomsten danner mer klaser med blomster og ikke skjermer
det er en vakker blomst
men jeg anbefaler ikke å sette en bukett i vase innendørs for den lukter skarpt .
I går plukket jeg ca 60 blomsterskjermer
i oppskriften står det 40-60 blomsterskjermer
hjemme legger jeg dem i vasken og fyller opp med vann,skyller dem litt fri for insekter ,rister av vannet og klipper av den grove stilken
jeg putter nå blomstene i ribbepanna mi ,men bruk gjerne en bøtte eller balje
så skal en ha sitrus,jeg velger 4 sitroner,noen vil ha 2 eller 3 og kanskje en lime eller to,det blir litt en smaksak,jeg er ikke så glad i lime .
Vask og skjær i skiver,for mer smak kan en presse ut litt av saften,jeg gjorde det med 2 av sitronane
kok opp sitron med 2 liter vann og 1.5-2 kilo sukker,jeg gikk for 1.5 siden saften blir nedfrosset .I noen oppskrifter står det 4 liter vann,men det har ikke jeg prøvd,godt med en kraftig saft så kan en heller ha mindre i gasser ved utblanding.
Når dette koker opp tar en pannen av platen,løser opp en pakke sitronsyre i vannet og heller det hele over hylleblomstene
Så det var det,nå skal dette stå og godgjøre seg noen dager ,her er det også litt forskjelligt å lese ,3 dager og 10 dager ,mulig saften blir kraftigere om den står 10 dager,jeg lar min stå en liten uke .Jeg har det stående i kjelleren på matbuda,har du ikke det så sett det i det rommet som er minst varmt i huset :=) det lukter stramt så jeg anbefaler et lokk på når den står og trekker.
Nå er det bare å vente,når det har stått slik noen dager er det bare å sile det,ha den ferdige saften på små flasker (brusflasker er topp ) og frys ned,så har du deilig sommerdrikk tilgjengelig når det måtte friste,en liten flaske tiner fort :=)
Ja denne saften var super god!! Så godt å bruke av naturen.. det er du flink til! Saften kan virkelig anbefales….
Har aldri smakt dette, men det ser spennende ut. Du er flink til å lage ting av naturen!
Toini: tusen takk,ja denne er forfriskande :=)
HeidiElise: anbefales om du har svarthyll i nærheten
Vi har svarthyll på arbeid. Kanskje skal plukke noen blomster og prøve:)
Ligaya: det synes eg du skal :=)
Spennende! Tenker sitron eller lime frisker deilig opp. Jeg har aldri prøvd meg på å lage saft selv, men så drikker vi ikke noe særlig av det heller. Men det høres veldig friskt og godt ut med farris blandet i saften
margarites: ikke hver dag jeg drikker saft heller,men 1 glass til middag er ok og hylleblomstsaften lesker om en svetter
Ja dette gleder jeg meg til å prøve
Har plantet ut den jeg fikk av deg. Tenkte det var greit å sette den ut til regnet som skulle komme i dag. Og håper det trives og vokser her 
Etdiktomdagen: krysser fingrane for att den gror fast hos deg ja,det skal være et enkelt tre sånn sett :=)