god morgen.Jeg ser att veldig mange ønsker å plukke sopp,men dei tørr ikke ,er redd for å plukke feil,tenkte jeg kunne gi litt innformasjon .
1 skaff en god soppbok av norske forfattere
2 les på nett
3 det er soppkontrolører rundt om første helg i september,oppsøk dem der får en nyttig læring og en får soppen sin kontrolert
4 en trenger en liten kniv,en børste og en kurv eller ruftig nett,sopp skal aldrig i plastikkpose,da det lett blir fordervet
5 lær 2-3 trygge sorter og kos dere med det,utvid sortimanget når dere er litt mer trygge
6 lær hvilke som er dødlig giftige ,styr unna dem
7 er du usikker,la soppen stå :=)
jeg har skjønt att kantarell er noe dei fleste hvet hva er,da er det greit å begynne med den :=) her er det lite som jeg finner,men jeg fant et lite fat da og koste meg med det
granmatriske ,som navnet tilsier vokser den med gran ,den er orange under hatten ,har skiver og er ofte gusjegrønn på hatthode
når en skjærer i den kommer det ut gulrotfarga saft som setter seg på fingrane,det finnes en forveksling og det er furumatriske som også har gulrotfarga saft,begge er gode matsopper og det er ingen andre sopper som har gulrotfarga saft,er saften kvit er det feil sopp .Men larvene liker denne godt og går fort i soppen så det lureste er å dele soppen i skogen så slipper en å komme hjem med mange sopper som må kastes
rødskrubb,en rørsopp.Dvs att under hatten er det et rørlag og ikke skiver,stilken er skjellet som dere ser og hatten teglrød,dette er en ung sopp,etterhvert vil hatten flate seg ut og soppen kan bli kjempestor,denne vokser i symbiose med bjørka .Deler en den i to blir snittflaten blåsvart men det skal være sånn ,den MÅ varmebehandles minimum 15-20 minutter siden den ellers kan være litt tungt fordøyelig,det finnes en brunskrubb også,men den lar jeg stå siden den som regel er bløt eller full av mark
dette er en steinsopp.også denne har rørlag under hatten,rørene er først lyse men senere gulgrønne
denne ser dere har fått gulgrønne rør da den er i et annet stadie :=)
dette er noen av artene jeg har plukket i år,har plukket kremler også,men det er en sopp jeg først ble kjent med i fjor så den introduserer ikke jeg nå,det er litt å lære skal en plukke den,og er dere interesert kommer det nok flere etterhvert som dei popper opp i skogen
Jeg er en av de som ikke tørr å plukke sopp. Enda når du forklarer det på denne måten. Men jeg liker sopp veldig godt!
Kjempefint å følge med på din plukking da
Fru Emmel: jeg skjønner deg,jeg brukte noen år på å bli trygg,husker første gang jeg plukket traktkantareller,jeg fikk plutselig panikk og kastet dem,men har siden lært att dei er trygge og en av mine favoritter
Haha, uff ja, det er vel kanskje sånn man lærer
Så fint innlegg. Soppen er en måned tidligere i år. På turen på søndag plukka vi med oss EN sopp
– den ble ned i middagen etterpå….he, he – minimalistisk matauk.
Fru Emmel: det var da jeg bestemte meg for å møte opp hos en soppkontrolør og det har jeg gjort 3 ganger nå :=)
BforB: nåja soppen kan en finne hele sommeren og utover høsten alt etter sort,hvilken kom i din gryte da :=)
(Tror) det var sandsopp. De jeg bruker å plukke kommer utover høsten.
BforB: sandsoppen skal være fin,den kommer både sommer og høst :=)er traktkantareller du helt plukker du da,den er jo sein
Takk for info. Jeg har en soppboka. Kanskje skal prøve det i helga sammen med en venninne:)
Dette spiser dere? Selv har jeg helt skrekk for å få sopp i maten. Det smaker ikke noe, men det er så grufullt utseende på den, og det er ekkelt å tygge/ svelge.
Jeg dør ikke om jeg er uheldig å få sopp i maten, men jeg plukker det bort.
Utrolig nok så var jeg på julebord en gang hvor vi fikk sjampinjongsuppe til forrett. Jeg måtte bare prøve det og godt var det. Men det var helt til jeg kom til slutten av suppen for der var det grugge så det var å spy av.
Ligaya: det blir sikkert hyggelig,bare vært 100% trygg på att dere plukker god matsopp
poesimylife: ja vi spiser det :=) liker nok soppen best sprøstekt ,eller tørket da kan den knuses til krydder,da får du smaken men ikke bitene :=)
Sopp er godr, men jeg er ikke trygg så man må lære. Tusen takk for tips. Lite sopp her i år. Kanskje kommer.
solliv: ja en må være trygg :=) og dere har jo bare hatt tørke,her er det mer fuktig
Så nyttig og flotte tips! takk for det…selv om jeg helt sikkert ikke kommer til å plukke…hihi…Det må brukes det man plukker fra naturen..så de får stå til noen andre…..
Toini: det er sant,bruker en det ikke kan en bruke tiden på andre sysler :=)
Takk for alle tips… som du vet, så er jeg “redd for” sopp…. klem
Så snedig med et slikt informativt innlegg ^^ Sopp kan være skummelt om man ikke vet, men så godt når man er trygg på hva man plukker
Margrethe: jeg hvet det ja,derfor er det lurt å besøke soppkontrollen
Søtmonsen ): ja jeg opplever att mange er redde,det var jeg også lenge,men ved å lære seg et par stk og bli trygg på dem blir det spennende å øke utvalget etterpå,da er en fin tid når det er soppkontroll en grei tid å prøve seg,så blir alt godt kontrolert
Veldig gode og nyttige tips
Takk skal du ha.
Laila MA: :=) ja en må kunne litt om en vil høse av soppen i skogen