da programmet bra godt gikk på tv fulgte jeg med på alle episodane,Berit Nordstrand gjorde meg litt nyskjerrige på maten hun lagde,og hun var veldig opptatt av tarmen,for har ikke tarmen det godt,nei da har ikke mennesket det godt heller.
I vinterferieuken fikk jeg kjøpt en bok jeg har hatt lyst på en liten tid
i denne boken tar Berit for seg fermentering,å spise fermentert mat skal være bra for dem som plages med div tarmproblemer.
Nyskjerrige som jeg er ville jeg prøve noe av dette,noen ingredienser måtte kjøpast og i dag var jeg klar for å lage :=)
vi trenger saltlake,1l vann til 2 ss mineralsalt,kokes opp og avkjøles
så trenger mann fermentert myse,molkosan er basert på fermentert myse og vi trenger tamari,disse produktene får en på helsekostbutikken life
nå er jeg klar for å fermentere :=)
1 kimchi
til norsk kimchi bruker en gulrøtter,grønnkål,kinakål,vårløk og ingefær,alt skjæres i tynne skiver,ingefæren rives og kinakålen bruker en bare den krusete delen på,alt vendes med 2 ss molkosan og 4 ss tamari ha det i et glass og legg på press slik att grønnsakene blir dekket av laken som lager seg :=)
nå skal dette stå 5-10 dager på kjøkkenbenken med et klede over seg før jeg har på lokket,og setter det i kjøleskapet klart til bruk
den tykke delen på kinakålen har jeg vasket,det kan en fint vokke som tilbehør til middag :=)
videre tok jeg en ingefær skrelte og skar i tynne skiver,hadde på glass fylt opp med saltlage og molkosan
jeg tok blomkål og brokkoli ,delte i små buketter og helte over saltlake og jeg skrelte og skar i tynne skiver rødbeter ,skulle ha i karvefrø men det hadde jeg ikke så jeg tok fenikkelfrø,blir lakrismak da hi hi så var det her også bare å fylle på med saltlake
alle grønnsakene skal stå slik på kjøkkenbenken med et klede over seg noen dager før en har på lokk,jeg gleder meg til å smake :=) rødbetene og blomkål/brokkoli kan en ha i salaten ,det er bare salta grønnsaker,kimchien blir syrlige lik surkål,jo lengre jeg lar den stå før lokket legges på jo surere blir det,må vel smake meg litt frem ,ingefær hvet jeg ikke ,men kan tenke meg det vil smake i forskjellige retter det også :=)
Spennede blir dette uansett
Det kan jeg godt tenke meg å prøve..blir artig å høre når du har smakt på det 🙂 Blei jo dekorativt med di glassa også..
skal fortelle om smaksopplevelsen :=)
Dette er spennende… Gleder meg videre for hvordan dette gikk… Lest mye om det. Men aldri ordnet selv.
det er ikke mye jobb som skal til å lage,en må bare ha ingrediensen i hus først og store glass til å fylle grønnsaker i :=) her bruker en bare rå grønnsaker
Spesielle greier 🙂 Har ikke hørt om de ekstra “ingrediensene” der 🙂 Du får fortelle senere 🙂 Klem <3
skal prøve på det :=)
spennende… gleder meg til å høre hvordan det smakte…
skal nok fortelle etterhvert
Dette blir spennende å høre hvordan blir. 😊Jeg har hørt ordet vært brukt innen matlagingen, men fikk aldri med meg hva det var.
Spennende prosjekt.. er spent på å høre hvordan det smaker og virker😊
skal oppdatere når jeg har smakt det
Har sett noen av disse programmene jeg også, men ikke helt skjønt det med fermentering. Så da venter jeg i spenning på hvordan dette blir. 😉
er spendt på smakene ,kålen lukter ikke godt,men skal stå til i morgen,da kan jeg ha på lokket og sette det i kjøleskapet
Spennende. Jeg så på noen av disse episodene, men syntes at hun brukte mange litt “uvanlige” ingredienser. Ting jeg ikke hadde hørt om (men det sier kanskje er om meg). Kokossukker og plantemelk… er det sånn soyamelk eller meandelmelk eller noe? Og er dette ting man kan kjøpe i vanlige dagligvarebutkker, eller er det helsekostbutikken som må besøkes… Sånt sa hun ingenting om de gangene jeg så på.
kokosblomstsukker er nok på helsekost,men en kan bruke annen sukker også,plantemelk er ,rismelk,mandelmelk,soyamelk og rismelk alle er å få i alle vanlige kolonialbutikker :=)