fermentering

da programmet bra godt gikk på tv fulgte jeg med på alle episodane,Berit Nordstrand gjorde meg litt nyskjerrige på maten hun lagde,og hun var veldig opptatt av tarmen,for har ikke tarmen det godt,nei da har ikke mennesket det godt heller.

I vinterferieuken fikk jeg kjøpt en bok jeg har hatt lyst på en liten tid

i denne boken tar Berit for seg fermentering,å spise fermentert mat skal være bra for dem som plages med div tarmproblemer.

Nyskjerrige som jeg er ville jeg prøve noe av dette,noen ingredienser måtte kjøpast og i dag var jeg klar for å lage :=)

vi trenger saltlake,1l vann til 2 ss mineralsalt,kokes opp og avkjøles

så trenger mann fermentert myse,molkosan er basert på fermentert myse og vi trenger tamari,disse produktene får en på helsekostbutikken life

nå er jeg klar for å fermentere :=)

1 kimchi

til norsk kimchi bruker en gulrøtter,grønnkål,kinakål,vårløk og ingefær,alt skjæres i tynne skiver,ingefæren rives og kinakålen bruker en bare den krusete delen på,alt vendes med 2 ss molkosan og 4 ss tamari  ha det i et glass og legg på press slik att grønnsakene blir dekket av laken som lager seg :=)

nå skal dette stå 5-10 dager på kjøkkenbenken med et klede over seg før jeg har på lokket,og setter det i kjøleskapet klart til bruk

den tykke delen på kinakålen har jeg vasket,det kan en fint vokke som tilbehør til middag :=)

videre tok jeg en ingefær skrelte og skar i tynne skiver,hadde på glass fylt opp med saltlage og molkosan

jeg tok blomkål og brokkoli ,delte i små buketter og helte over saltlake og jeg skrelte og skar i tynne skiver rødbeter ,skulle ha i karvefrø men det hadde jeg ikke så jeg tok fenikkelfrø,blir lakrismak da hi hi så var det her også bare å fylle på med saltlake

alle grønnsakene skal stå slik på kjøkkenbenken med et klede over seg noen dager før en har på lokk,jeg gleder meg til å smake :=) rødbetene og blomkål/brokkoli kan en ha i salaten ,det er bare salta grønnsaker,kimchien blir syrlige lik surkål,jo lengre jeg lar den stå før lokket legges på jo surere blir det,må vel smake meg litt frem ,ingefær hvet jeg ikke ,men kan tenke meg det vil smake i forskjellige retter det også :=)

Spennede blir dette uansett

15 kommentarer

Siste innlegg