I disse korona tider er det ikke like lett å få det en vil ha på butikken,nå er det gjær ,det er nesten uråd å få tak i det og når butikken først får inn litt,ja da er det like fort tomt ,det andre som er vrient å skaffe seg er speltmel,men vi har en lokal mølle og ennå har dei spelt så da får jeg det der .
Men gjær ,når en har litt tørrgjær i hus og ikke hvet når en får tak i mer må en tenke seg litt om i bruken ,jeg har alltid brukt 2 pk gjær på 4 store brød,i dag tok jeg en pk ,så tok jeg frem kjøkkenmaskina ,vanligvis bruker jeg hendene ,men jeg brukte kjøkkenmaskina ,den er ikke så stor som jeg trodde så det gikk litt mindre mel i bollen enn det jeg normalt bruker på 4 brød,så lot jeg den surre og gå i ca 25 min ,her må en ha tålmodighet :=)
Jeg var spendt på resultatet,for jeg har ikke bakt med 1 pk gjær før,og gjett om jeg ble overasket da,deigen ble nok til 4 store brød og dei hevet seg ,bare se her da
det lille brøde er fra sist vi bakte og da brukte vi 2 pk gjær,det svære brødet er nytt i dag,eltet sykt lenge og bare brukt en pk gjær
dermed ble det 8 svære brød,brukte litt mindre mel en vanlig og 2 pk gjær tilsammen mot normalt 4 pk gjær .
Så med god tålmodighet og tid halverte jeg gjærmengden ,noe som gjær att det jeg har av gjær varer dobbelt så lenge :=)
Så ville jeg prøve med surdeigstarter,brød uten gjær ,det tar 4 dager å lage denne surdeigstarteren og når den er klar,må den mates en gang i uken ,min er på dag 3 nå og til nå ser det iallefall lovande ut
jeg såg ingen bobler etter dag en,men rørte i det jeg skulle dag 2 alikavel,og det varte ikke lenge før det skjedde noe ,surdeigstarteren begynte å boble
nå har jeg matet den igjen og da skal den stå ett døgn før jeg jobber videre med den ,spennede dette da :=) for dette har jeg ikke gjort før
Spennende…Surdeig og starter og sånn har jeg aldri vært borti. Bare kjøpt slike brød og de er mye bedre enn vanlige brød. Mye mer smak og blir ikke så fort tørre……
Fine brød dette 🙂 Flink du.
tusen takk,ja i følge lavfoodmappen kan jeg spise surdeigsbrød av spelt og det er jo mye bedre enn glutenfrie brød :=) så dette gleder jeg meg til å prøve
Flotte brød du fikk i dag😊
Nå gleder jeg meg til å se surdeigsbrødene dine😃 Ser veldig bra ut så langt 😊
takk :=) ja det må bli søndag eller mandag det ,får se om vi er hjemme mandag,deigen skal stå 12 timer før den jeg har deigen over i brødformer ,så skal det heve en time til før dei til slutt stekes :=) kan lage deigen om kvelden og bake dei om morgenen
Jeg har aldri lagd surdeig, men jeg har alltid bakt fem brød med kun en kladd gjær. Det holder med en halv kladd også. Det tar bare lenger tid. Jeg hadde en kladd i fryseren før det ble hamstring. Jeg delte den i fire og har igjen tre fjerdedeler. Er en tålmodig, så hever deigen deigen seg, men sånn “gidder” vi jo ikke holde på til vanlig.😉
jeg lærte det i dag,att en må bruke tid så trenger en ikke så mye gjær ,og siden jeg ikke er i jobb så skal jeg gidde dette i fremtiden også :=) ,jeg tror det blir bedre for magen eg
Oi – det er spennende! Det er bare noe jeg har hørt om før….. du er flink med alt du! klem <3
nåja ,har aldrig prøvd det før,så gjennstår det å se om det blir brød til slutt da :=) det blir søndag eller mandag